Vernieuwd baarmoederhals- kanker onderzoek

Vanaf 1 december 2016 kunnen vrouwen niet meer meedoen aan het huidige bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Wat verandert er?
In het vernieuwde bevolkingsonderzoek blijft het uitstrijkje bij de huisarts hetzelfde. Maar het onderzoek in het laboratorium is anders. Het uitstrijkje wordt getest op het humaan papillomavirus (HPV). Alleen als er HPV gevonden wordt, wordt er gekeken of er afwijkende cellen zijn. Met deze manier van testen kan er bij nog meer vrouwen ontdekt worden of er een risico is op baarmoederhalskanker.

BevolkingsonderzoekBHKnieuwextra1
Zelfafnametest
Er is een zelfafnameset ontwikkeld waarmee vrouwen thuis bij zichzelf materiaal kunnen afnemen. De zelfafnameset is bedoeld voor vrouwen die het lastig vinden om een uitstrijkje te laten maken. Deze vrouwen kunnen vanaf 2017 een zelfafnameset aanvragen als zij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangen.

Wat te doen vanaf 1 december?
Heeft u een uitnodiging ontvangen en nog geen uitstrijkje laten maken? Na 1 december is het niet meer mogelijk via het oude bevolkingsonderzoek. U kunt vanaf januari 2017 contact opnemen met Bevolkingsonderzoek Midden-West op 088 266 90 00 om een nieuwe uitnodiging aan te vragen. Met deze uitnodiging kunt u een afspraak maken bij de huisarts.

Heeft u klachten of wilt u niet wachten tot januari? Dan kunt u alsnog het uitstrijkje laten maken. Maar: dit uitstrijkje valt dan niet onder het bevolkingsonderzoek en is dus niet gratis. De kosten ervan vallen onder uw zorgverzekering. Het kan dus zijn dat u de kosten of een deel daarvan zelf moet betalen. Afhankelijk van de hoogte van uw eigen risico.

Meer informatie vindt u hier.


01-12-2016